ПУБЛІКАЦІЇ
Управління доставкою, або як реалізована TMS в програмних продуктах BAS

Управління доставкою в ​​BAS

У даній статті розглянемо як система транспортної логістики реалізована в "BAS ERP" , "BAS Комплексне управління підприємством" - далі BAS КУП і "BAS Управління торгівлею" - далі BAS УТ. Блок "Управління доставкою" єдиний для всієї переліченої вище лінійки BAS. Для більшої наочності покажемо на реальному завданні роботу механізму з описом вирішуваної та нерозв'язної проблематики.

Завдання: Відвантаження зі складу:

Щотижня вантажиться кілька машин, які розвозять товари за різними напрямками (наприклад, Київський напрямок з усіма попутними містами, Захід тощо)

При формуванні накладних для клієнтів Менеджери повинні помічати/поміщати накладну в конкретну поїздку, щоб вона потрапила у конкретний напрямок та не переплуталася. Більше того, є варіант, що накладна має потрапити до поїздки не цього тижня, а наступного.

Необхідно організований модуль ПОЇЗДОК, у якому менеджер створює поїздку, вказує напрямок руху, дату виїзду, авто. Далі формується перелік поїздок на 2 тижні наперед. При вибиванні накладних менеджери розміщують накладні по потрібній їм поїздці. У будь-який момент можна подивитися, скільки накладних накопичилося в кожній поїздці і скільки товару в них (вага, об'єм), щоб розуміти, яку машину потрібно для вивезення її в момент відвантаження.

При завантаженні таких машин Комірник відкриває необхідну поїздку і вантажить усі накладні в машину (готує відвантаження), помічаючи в програмі, що ця накладна зібрана. Таким чином, є контроль, що усі накладні були підготовлені до відвантаження та нічого не пропустили. У момент завантаження сканером відзначається їх відхід зі складу в машину та контроль, що все завантажили, що було зібрано раніше."

У програмних рішеннях BAS КУП, ERP та УТ є блок логістики. Великою мірою він вирішує поставлене завдання.

Оформлення замовлення

При формуванні замовлення клієнта менеджер вказує планову дату відвантаження та вказує, що перевезення здійснюватиметься самотужки із зазначенням адреси.

 

Робоче місце логіста

Після формування замовлень клієнта з необхідною інформацією щодо доставки на робочому місці логіста відображається інформація для пошуку автомобілів під завантаження.

В даному робочому місці є поділ на зони доставки та вага доставки по зонах для пошуку автомобіля. Тут відображаються всі нерозподілені накази на зазначену дату. Враховуючи, що за завданням необхідно бачити по поїздках (дням) скільки товару накопичилося і на яку вагу/об'єм, то необхідно доопрацьовувати даний модуль для відображення інформації не накопичувально на дату, а по кожному дню. Логічніше для цих цілей створити звіт, в якому буде видно на яку дату який обсяг відвантаження і за якою зоною запланований.

Далі логіст вибирає накладні, які будуть вантажитися і шукає для них авто, якщо авто є вже створене на якийсь день, то до нього можна доповнити нові накладні, які в нього ще не перенесли.

Після підбору транспорту, в якому перевозимо вантаж, система відображає інформацію у робочому місці логіста

На підставі розподілу вантажу по автомобілях у системі формуються завдання на перевезення з переліком замовлень, які необхідно відібрати та розмістити у цьому автомобілі. Після відбору товару складі цей документ перезаповнюється даними по зібраним ордерам, щоб у автомобіль потрапили ті накладні, які у для нього призначалися.

Після зміни статусу документа з «Формується» на «Відправлені» статуси у видаткових ордерах на товари, що потрапили в дане відвантаження, автоматично переходять у статус «Відвантажено», відображаючи таким чином вибуття товару зі складу.

Питання яке не вирішує дана система, згідно з поставленим завданням, так це послідовність заповнення автомобіля виходячи з послідовності вивантаження його за маршрутом. Цього механізму немає ні BAS КУП, ні BAS ERP.

   Висновок:

Як видно з функціональних можливостей, які надані в "BAS ERP" , "BAS КУП" та "BAS УТ"  , цю систему не можна назвати повноцінною TMS системою, оскільки вона закриває дуже вузьку ділянку транспортної логістики. Це не більше, ніж блок з управління пошуку та завантаження автомобілів.

Дякуємо за звернення!
Ми звяжемось з Вами найближчим часом.